Stokvis

Gebeukte stokvis

Stokvis is in de Noorse zon en wind gedroogde vis; meestal kabeljauw. Drogen is een eeuwenoude conserveermethode. Stokvis is hierdoor zeer lang houdbaar. Mits koel en droog bewaard wel een jaar.

De vis wordt in het voorjaar gevangen, ontdaan van kop en ingewanden en aan stokken gedroogd. Het buiten drogen duurt ongeveer 3 maanden, waarna de vis in houten tochtige pakhuizen nog nagedroogd wordt. De vis is nu keihard. Van een kilo verse vis blijft ongeveer tweehonderd gram (gedroogde) stokvis over.

In augustus / september wordt begonnen met de sortering op kwaliteit en gewicht van de vis. Dit is een vak apart. De sorteerder staat de hele dag aan iedere vis te ruiken en de vis te bekijken, om de stokvis op kwaliteit te selecteren.

Voor meer informatie klik hier.

Zoutevis

Zoutevis

Een oude eettraditie in voornamelijk Brabant en Zeeland is: Nieuwe Oogst, “aardappelen met zoutevis”. Om aan deze vraag te kunnen voldoen hebben wij zelf geproduceerde zoutevis in het assortiment. Deze zoutevis wordt op traditionele wijze geproduceerd en is meestal gemaakt van verse kabeljauw filets van de grote sortering.

Voor meer informatie klik hier.

Bacalao van kabeljauw

Klipvis (Bacalao)

Klipvis / bacalao is vanaf de buikzijde, over de hele lengte, tot de rugzijde opengesneden vis die nat gezouten en vervolgens gedroogd is. Vroeger gebeurde dit veelal op de klippen, maar tegenwoordig gaat dit machinaal. De meeste klipvis wordt van kabeljauw gemaakt en wordt veelal door Portugese, Spaanse en Kaapverdiaanse mensen gegeten. Ook Surinaamse en Antilliaanse mensen eten ‘bakkeljouw’; dit is meestal van goedkopere vissoorten gemaakt. U kunt hierbij denken aan soorten als koolvis, leng, lom e.d.

Voor meer informatie klik hier.

Hondenstokvis

Hondenstokvis is vers gevangen vis die in de buitenlucht door de Noorse zon en zeewind is gedroogd. Door deze natuurlijke luchtdroging wordt het vocht gedurende enkele maanden geleidelijk aan de vis onttrokken. Van een kilo verse vis blijft ongeveer tweehonderd gram stokvis over.

Voor uitgebreide informatie klik hier.

Er zijn geen producten